• De Nederlandse neobank bunq wil uitbreiden naar de Verenigde Staten om 5 miljoen Europese expats van dienst te kunnen zijn.
  • Met de aanvraag voor een bankvergunning in de VS gaat bunq een lastig traject in,  waar andere fintechs hun neus hebben gestoten.
  • In gesprek met Insider legt oprichter en CEO van bunq Ali Niknam uit waarom hij denkt dat het bunq wel gaat lukken.
  • Lees ook: Bunq breidt uit naar de VS om zich te richten op 5 miljoen Europese expats

De Nederlandse neobank bunq denkt een aanvraag voor een bankvergunning in de Verenigde States succesvol te kunnen afronden, waar andere fintechs hebben gefaald. Europese fintechs als Revolut, N26 en Monzo willen net als bunq de Atlantische Oceaan oversteken, maar hebben nog geen banklicentie gekregen.

Bunq maakte dinsdag bekend te willen uitbreiden naar de VS en heeft daartoe een bankvergunning aangevraagd bij de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) in New York.

De kosten van zo’n aanvraag en het zware traject om goedkeuring te krijgen van de toezichthouder, vormen een enorme drempel. Veel fintech startups werken in plaats daarvan samen met instellingen die al over een Amerikaanse bankvergunning beschikken.

Bunq wil zich richten op de naar schatting 5 miljoen digital nomads, Europeanen met financiële banden in zowel de VS als in Europa. Zij zouden in de toekomst onder meer gebruik kunnen maken van bankieren in meerdere valuta en daarmee besparen op extra kosten voor wisselkoersen.

"Ik denk dat de VS een gigantische markt is waarin je heel gemakkelijk kunt verdrinken," zegt oprichter en CEO van bunq Ali Niknam in gesprek met Insider.

"Als ik kijk naar de meeste van onze collega's, dan is er een patroon van zo snel mogelijk willen proberen te groeien. Een soort van landjepik", vervolgt Niknam. "En als je kijkt naar de aangeboden producten, dan waren die niet per se aangepast aan de behoeften van van klanten per regio. Wij hebben besloten een andere weg in te slaan en te kijken naar de behoeften van onze gebruikers. Op basis daarvan ontwikkelen we ons product."

Het verkrijgen van een bankvergunning in de VS heeft veel voeten in aarde. Zelfs Amerikaanse fintech startups die bankdiensten aanbieden, zoals Chime uit San Francisco, hebben het moeilijk gehad. Terwijl de Duitse neobank N26 zich in 2021 terugtrok, nadat het al veel geld aan marketing had uitgegeven in de VS.

Nederlandse bankvergunning bunq geeft vertrouwen

Niknam zegt dat bunq het voordeel heeft dat het over een Europese bankvergunning van de Nederlandse toezichthouder beschikt. In 2014 was de online bank de eerste in 35 jaar die zo'n vergunning kreeg van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens Niknam is de Nederlandse toezichthouder bijzonder streng en staat die wereldwijd ook als zodanig bekend. "Dit wekt enig vertrouwen bij de Amerikaanse autoriteiten", zegt hij.

Bunq, dat in het laatste kwartaal van 2022 voor het eerst in zijn tienjarige bestaan een winst van 2,3 miljoen euro boekte en in 2021 voor het eerst break-even draaide, zegt dat kostenefficiëntie de sleutel is tot succes in de VS.

"We moeten nu extreme focus tonen", zegt Niknam. "In de VS is bunq in feite weer een startup die vanaf nul begint. Ik zie ons niet direct veel naamsbekendheid krijgen, niet in het begin. Want het is gewoon verdomd duur om teams te bouwen in de VS. Het is duurder dan in Europa, dus we zullen ons team zo klein mogelijk proberen te houden."

De looptijd van een aanvraag voor een bankvergunning bij toezichthouder FDIC varieert. Het kan 18 tot 24 maanden duren voordat goedkeuring wordt verleend. "We weten dat het veel werk is, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons zal lukken", aldus een optimistische Niknam.

Lees ook: Bunq breidt uit naar de VS om zich te richten op 5 miljoen Europese expats